zondag 13 december 2009

Bibliotheek 2.0 en de toekomst, deel 1

Het op 1 na laatste ding en ik moet bekennen dat ik ondertussen wel een beetje 23 dingen moe ben. Misschien dat daardoor deze opdracht ook niet op heel veel enthousiasme kon rekenen. Eerst begonnen met het Amerikaanse filmpje over het manifest voor bibliotheek 2.0. Zoals verwacht een filmpje waarin de makers je proberen te overtuigen dat er in bibliotheekland veel commerciëler moet worden gedacht. Niet dat dat per se een slecht idee is, maar mij bekruipt soms het gevoel dat bibliotheek 2.0 ten koste van alles klanten wil binnen halen. Natuurlijk moet je met je tijd meegaan, maar daarbij moet, mijns inziens, niet uit het oog verloren worden dat je niet met alles hoeft mee te gaan. Dat het beter is om een aantal punten te kiezen en je daar in te specialiseren dan aan alles mee te willen doen.
Dan de Nederlandse filmjes. No offense, maar ik werd er niet vrolijk van. Als je ziet wat een klant allemaal moet doen om zijn pagina te personaliseren, dan vraag ik me af of mensen daar de tijd voor willen nemen. Natuurlijk doen ze dit voor bijvoorbeeld hyves, maar dat wordt gezien als leuk, vermakelijk en hot, terwijl de meeste mensen de bieb niet zo zullen zien. Zeker jongeren niet. Persoonlijk zie ik de laatstgenoemden nog geen link naar de bieb op hun hyves zetten. Dan moet je als bibliotheek eerst je imago flink afstoffen, want we zijn natuurlijk niet cool genoeg om op hyves als gadget toegevoegd te worden ;-)

Het artikel dat ik gekozen heb, is 'Into a new world of librarianship.' Een duidelijk artikel. Mooi puntsgewijs weergegeven wat de auteur verwacht van de bibliothecaris 2.0. Met de meeste punten kan ik het zeker eens zijn. Vooral zijn punt dat we onze technolust moeten beheersen. Niet alles maar mee doen wat er kan op het gebied van online bibliotheekwerk. Alleen gebruiken als het zinvol is.
Het punt waar ik mijn twijfels bij heb, is dat hij pleit voor snelle beslissingen. Natuurlijk is het niet realistisch dat je er maanden over doet om iets van de grond te krijgen, maar om nou overal in een split second over te beslissen. Dat lijkt me geen goed plan. Een middenweg hierin vinden, heeft mijn voorkeur.
De auteur heeft zeker gelijk dat we onze klanten veel meer bij onze producten en diensten moeten betrekken. Hun de kans te geven hun ideeën toe te voegen aan de onze. Dat is ook wat ik miste in de Nederlandse filmpjes over de 2.0 bibliotheek. In hoeverre zijn voor deze ideeën de klanten geraadpleegd?

1 opmerking:

  1. Met de finish in zicht en de tong op de schoenen toch een uitgebreid blog en de weerstand overwonnen! Dat kenmerkt de doorzetter.
    Je beschrijft treffend de vragen voor de bibliotheek: wat is onze identiteit in het web 2.0-gewoel, hoe positioneren we ons, hoe werken we hierin vraaggericht en hoe passen we dat toe.
    Dat biedt de komende jaren genoeg uitdaging!

    BeantwoordenVerwijderen